fbpx

Pse kemi nevojë për më shumë femra në fushën e teknologjisë?

Femrat kanë shpikur disa prej teknologjive më të rëndësishme të periudhës modern, si: algoritmin që e funksionalizon kompjuterin, teknologjinë e transmetimit wireless, CCTV (kabllovikun) dhe programin e parë softuerik për biznes aplikacion miqësor për përdorues, e shumë gjëra të tjera.

Kultura e shikimit të teknologjisë si fushë me profesione të dedikuara për meshkuj, është njëra ndër barrierat më të mëdha që pengojnë femrat të kyçen në fushën e teknologjisë. Fatkeqësisht, këto pikëpamje janë si pasojë e stereotipieve për programerët si “djem shkollarë” me sjellje mashkullore që e flasin një gjuhë që shumë pak persona e kuptojnë.

Por, pse duhet femrat të punojnë në fushën e teknologjisë?

E pse të mos përfshihen femrat në profesione në fushën e teknologjisë. Fundja, femrat përbëjnë gjysmën e përdoruesve të teknologjisë në botë. Por, shpesh teknologjia është e dizajnuar që t’u përshtatet më shumë meshkujve se femrave. Këtu përfshihen edhe shpikjet si air bag, zemrat artificiale dhe telefonat. Pasi që teknologjia po vazhdon të bëhet një pjesë e rëndësishme e jetës sonë, dhe për ditë ne po vazhdojmë të mbështetemi më shumë në teknologji, është e dukshme që femrat duhet të kenë po aq ndikim në krijimin dhe zhvillimin e teknologjisë sa kanë edhe meshkujt.

Është mirë të fillohet me çmitizimin e industrisë. Mjafton dominimi i meshkujve që kanë mbi teknologjinë që ta zbehë motivimin e femrave që të studiojnë në profesione që kanë të bëjnë me teknologjinë. Shpesh studimet në fushën e teknologjisë mund të konsiderohen si shumë “teknike’ prandaj ekziston frika se mos programet do të jenë shumë të papërshtatshme për femrat. Por, në fakt, studimet në fushën e teknologjisë mund të rezultojnë mjaft të përshtatshme dhe produktive për vajzat sepse mund ta mbajnë hapin po aq mirë sa djemtë që studiojnë në këtë fushë.

Vajzat duhet të inkurajohen që ta eksplorojnë fushën e teknologjisë qysh në moshë të re. Ato duhet të motivohen dhe inspirohen lidhur me teknologjinë. Edhe pse nuk ekziston ndonjë mënyrë e shpejtë për ngritjen e numrit të femrave në fushën e teknologjisë, nuk bën të heqim dorë nga zgjidhja e këtij problem. Për të gjitha vajzat dhe djemtë që së shpejti do të fillojnë të studioni, shpresojmë që do ta zgjedhni teknologjinë, sepse kjo industri ka nevojë për ju. Mundësinë më të mirë për të studiuar në industrinë e IT-së padyshim që do ta gjeni në Cacttus Education qe ofron dy nga programet më me perspektivë në tregun vendor dhe te huaj: “Zhvillim i ueb-it dhe aplikacioneve mobile” dhe “Administrim i rrjeteve dhe sistemeve

 

Comments are closed.