fbpx

Eliminohet një nder problematikat thelbësore te punësimit

Ne forume te ndryshme të bizneseve, si dhe në studime të organizatave joqeveritare por edhe atyre shtetërore, potencohet një problematike thelbësore për sa I perket punësimit në Kosove. Pervoja e punës se kandidatëve, që është jo gjë tjetër vetëm aftësia e kandidatit për tu kycur sa më shpejtë në pune, shihet si mangësi ne mase. Kjo po eliminohet me prezentimin e shkollimit professional në Kosove ku si shkolle e ksaj cilësie hapet “Cacttus Education”.

Nuk mund te thuhet qe hapja e një shkolle profesionale është inovacion. Jo sepse vendet e zhvilluara si Zvicra, Gjermania, Franca, vendet nordike etj., si shtylle kryesore të aftësimit të popullates I kan pikërisht shkollat profesionale. Zvicra për shembull posedon një sistem arsimor shumë efektiv. Kjo ka bëre qe Zvicra te rradhitet si shteti me inovativ dhe konkurrues ne Evrope[1]. Mirëpo, edhe nëse nuk është inovacion, hapja e shkolles se larte profesionale në Kosove është hapi I pare dhe vendimtare I eliminimit te problematikës se punësimit.

Ne Kosove, te rinjet tani do te kenë mundësine e shkollimit edhe ne shkolle profesionale. “Cacttus Education” u hap këtë Korrik si shkolle e larte profesionale e teknologjise se informacionit. Nje mbeshtetje e fuqishme ju dha edhe nga shteti I Kosoves për te marshuar drejtë zhvillimit të sistemit arsimore në vend. Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, z. Arsim Bajrami ne fjalën hapëse te kësaj shkolle u shpreh:

Ky model i kësaj shkolle mundëson një edukim të avancuar, edukim praktik, duke ndërtuar kompetenca dhe shkathtësi për studentët, gjë që tërësisht lidhet me zhvillimin ekonomik.

[1] WEF Global Competitiveness Index 2012­2013, IMD World Competitiveness Yearbook 2012, European Innovation Scoreboard2011

Comments are closed.