fbpx

Storje e suksesit në WOW 3- Lumta Ramadani

WOW është program përmes të cilit vajzat e trajnuara përfitojnë shkathtësi të duhura për të gjetur punë si të vetëpunësuara në tregun e punës online. Projekti WOW 3 synon të rrisë vetëdijësimin e vajzave të reja në rolin e punës online, mundësitë e punësimit, dhe mundësinë për t’u anagazhuar në punë nga distanca.

Lumta është njëra nga vajzat pjesëmarrëse në projektin WOW 3. Ajo tashmë ka treguar shumë sukses me punën dhe përkushtimin e saj, duke fituar mbi 5 kontrata, ndër të cilat është edhe një kontratë njëvjeçare.  Ky është tregimi i saj:

LUMTA RAMADANI

Kam përfunduar studimet bachelor në Banka, Financa dhe Kontabilitet në Universitetin e Prishtinës dhe master në Ekonomiks poashtu në Universitetin e Prishtinës. Gjithashtu, kam qenë dy herë përfituese e bursës Erasmus Mundus. Nje vit kam qenë për bachelor exchange në Middle East Technical University në Ankara, kurse një vit kam qenë për master në Economics në Universitetin e Ghentit në Belgjikë. Te dyja universitetet janë në top 100 universitetet më të mira.

Kam vendosur me e ndjekë trajnimin WOW sepse kam pasur dëshirë të mësoj të punoj online. Në përvojat mija të mëhershme të punës kam punuar për një organizatë zvicerane për rreth dy vite dhe kam qenë asistente e financave dhe e programit. Pastaj kam punuar si koordinatore e projektit, hulumtuese etj.

Procedura e aplikimit për punë ka shkuar shumë mirë. Kam aplikuar në disa punë. Deri tani kam fituar mbi 5 kontrata, prej të cilave njëra është kontratë me kohëzgjatje një vjeçare. Puna e parë që kam fituar ka qenë nga një klient amerikan dhe ka qenë në lidhje me kontabilitet. Ky klient ma ka ofruar edhe kontratën e dytë, pasi që i ka pëlqyer mënyra se si kam punuar. Madje, akoma jemi në marrëdhënie pune, për shkak se kam një “open contract” me këtë klient.  Çfarë fati i mire që si klient të parë e kam pasur pikërisht këtë klient, pasi që ka rastisur të jetë shumë klient i mirë.

Për nga natyra jam njeri që ka dëshirë të mësojë gjëra të reja. Kam dëshirë që të tregohem kreative, dhe mendoj se e bëj një punë të mirë në këtë drejtim. Dizajni Grafik kërkon kreativitet dhe shije poashtu, të cilat kam përshtypjen që i posedoj. Ndoshta për shkak se kam shëtitur e kam parë shumë vende. Jam frymëzuar.

Rrugëtimi im ka qenë i vështirë, mirëpo nuk jam dorëzuar. Jam person që nuk dorëzohem asnjëherë. Qëllimi im ka qenë të gjej punë, e kam marrë me shumë seriozitet këtë qëllim dhe ja kam dalur mbanë. Mendoj që duhet të jesh largpamëse dhe të besosh në veten tënde e të besosh që ti mund të arrish çkado, e pastaj natyrisht që i arrin të gjitha synimet e tua.

Storje e Suksesit në WOW 3- Besiana Shehu

Projekti WOW (Women in Online Work) që implementohet nën mbikqyrjen e Ministrisë për Zhvillim Ekonomik dhe i financuar përmes Community Development Fund (CDF) dhe EMPOWER “Private Sector in Kosovo”, USAID po vazhdon me implementimin e suksesshëm. I implementuar nga Cacttus në bashkëpunim me OJQ KS-Kosova, programi dita ditës po rrit numrin e të punësuarave përmes platformave online.

Ndër vajzat pjesëmarrëse në trajnimin WOW, që tashmë kanë gjetur punë, është edhe Besina Shehu. Kjo është storja e saj:

Jam Besiana Shehu, jetoj në Gjilan. Më pëlqen Yoga, dhe fushat e artit në përgjithësi, prandaj edhe mundohem t’i ndjek aktivitet kulturore që ndodhin në Kosovë. Më pelqejnë edhe aplikacionet që kanë të bëjnë me ‘enterior design’. Kam studiuar Shkenca Kompjuterike,në Universitetin për Biznes dhe Teknologji. Gjatë tri viteve të studimit kam qenë pjesëmarrëse në Shkollat Verore të organizuara nga UBT ku kemi prezantuar disa nga projektet të cilat janë zgjedhur ndër punimet më të mira të studentëve.

Për Upwork si platormë e punësimit online kisha dëgjuar edhe para se të filloja trajnimin në WOW, mirëpo gjatë trajnimit çdo javë e më shumë po i marr informatat e hollësishme, prandaj edhe jam familjarizuar goxha me Upwork. Personalisht, mund të them se kam patur fat pasi që për një kohë shumë të shkurtër e kam lidhur kontratën e parë për punë, ku me kanë dërguar ftesën për intervistë. U gëzova shumë kur e pashë që ishte një punë që kishte të bëjë direkt me fushën time të studimeve, përkatësisht me zhvillimin e një ‘website’, për një aplikacion i cili aktualisht është i zhvilluar për sistemin operativ iOS. Aplikacioni thirret Glint. Është një aplikacion ku përmes lojërave mund të njoftoheni me njerëz të rinjë. Klienti është nga Amerika.

Ishte interesante për mua mënyra e intervistimit (përmes mesazheve tekstuale në Upwork) si dhe mënyra e kontraktimit. Nuk më ka rastisë më herët të shoh kësi lloj kontraktimi për një punë, ishte menyrë shumë avangarde për një të ri Kosovar, pasi që jemi mësuar kryesisht me metodat klasike të komunikimit me punëdhënësin. Jam shumë e motivuar që do ta zhvilloj një ‘website’ që aktualisht ka vetëm përdoruesit e shumtë përmes aplikacionit mobil.

Jam e kënaqur që jam pjesë e programit WOW 3. Ka qenë shumë spontane mënyra se si kam aplikuar, mirëpo pastaj kur jam interesuar më shumë kam parë që WOW 1 dhe WOW 2 kanë pasur shumë sukses, me shumë dëshirë e prisja që të më kontaktonin. Kur mora lajmin se isha përzgjedhur të jem pjesë e WOW 3 u gëzova shumë. E dija që do jem pjesë e diçkaje të madhe, me vlerë dhe shumë progresive për mua në aspeketin profesional. Edhe më doli ashtu siç e paramendoja. Trajnerët me profesionalizmin e tyre po na motivojnë çdo javë që të jemi sa më të suksesshme e të pavaruara, në një vend ku punësimi i të rinjëve është një ndër problemet kryesore, e sidomos për femrat të cilat janë ende të margjinalizuara.

WOW 3 Success Story- Rudinë Fetahaj

Pursuing the success of the previous WOW (Women in Online Work) projects, the new generation of girls began treading their path with WOW 3. The program is being implemented under the supervision of the Ministry of Economic Development, financed through Community Development Fund (CDF) and EMPOWER “Private Sector in Kosovo”, USAID. Implemented by Cacttus and NGO KS-Kosova as a consortium partner, the program has already begun to show signs of success.

Though still in the early stages of the program, girls have begun applying for jobs, and making their way in the world market. Among the first to get hired on Upwork, and beginning her career as a freelancer, is one of the girls studying Graphic Design.

Her Name is Rudinë Fetahaj, and this is her success story:

I’m Rudina, a twenty year old girl. Currently I’m pursuing my MA studies in the University of Prishtina, European Integration and Public Administration field. In addition, I am a Speech and Language Therapy student, in my second year of Ba studies in Heimerer College where I also work as an assistant.

My hobbies are challenged from my everyday mood. Some days, I just like to hold a cup of tea, read a great book and feel the silence, while the other days I wake up like a crazy girl who aims to conquer the world and find the answers of all existential questions which ultimately stress me out immensely.

Based on what you have read so far, you may have learned that I like to challenge myself. This is the reason why I became a WOW student. It was another opportunity for me to prove to myself, in the first place, and to my family and friends that being a girl won’t stop me from getting what I want in life.

As soon as I heard about this program, I didn’t think of it only as a way of earning extra money without having the need to work for only one employer. I saw it as a way to expand my knowledge and challenge myself in a whole new market while working with different employers from all over the world.

In the second week of training, we started to apply in different jobs. Even though I had my doubts that I would win a job, I still applied in three jobs. All of the positions were related to writing, since I have not gained all the needed skills to be qualified as a graphic designer. The process of applying wasn’t difficult at all, at least not for me. As soon as you understand the logic of cover letters and the applying process, you find yourself submitting job proposals.

The weekend ended, and as I was preparing for the Monday. I checked my mail and an email from Upwork popped on my phone screen saying you got a new unread message. I immediately signed into my account and read a message saying that I got a job as a freelancer. I was very happy, excited and a little bit scared. The first job as a freelancer!! I could not believe it. I read that message maybe ten times just to make sure I really got the job, and the most exciting part is that I will be writing about my three favorite Rock’n Roll Music Bands. Fun, right!!

Well, maybe this is my strange and interesting path!