fbpx

9 mënyra si profesionistët e rinjë mund të tregojnë vlerë në vendin e punës

Ekzistojnë qindra stereotipe rreth punëtorëve të gjeneratës së re, apo siç njihen ndryshe “millennials”. Madje nëse bëni një kërkim në google me fjalët “millennials are…” rezultatet që do të dalin janë dëshmi e mendimeve dhe stereotipeve që i rrethojnë këta punëtorë të rinjë. Por nuk duhet t’i lini këto stereotype të ju pengojnë në zhvillimin e një karriere të sukseshme. Në vijim do t’ju tregojmë se si ta fokusoni energjinë tuaj në demantimin e këtyre stereotipeve, dhe si bonus do të fitoni më shumë respekt dhe do të çmoheni më shumë nga njerëzit që ju rrethojnë.

Milenialët janë dembelë dhe ju mungon besnikëria”

Mësoni gjuhën e përbashkët të komunikimit

Si një milenial, mesiguri ti ke pasur njohuri për teknologjinë prejse mbanë mend. Por e njëjta nuk vlenë edhe për gjeneratat më të vjetra, që kanë komunikuar ndryshe pjesën më të madhe të karrierës. Sikurse që ata kanë mësuar për teknologjinë, edhe ti duhet të mësosh gjuhën apo mënyrën e komunikimit që është përdorur më parë. Në shumicën e vendeve të punës, mesazhet dhe Snapchat nuk janë të përshatshëm- sado që mund të mos ndjeheni rehat, do të duhet të mësoheni të shkruani email-a profesionalë (pa emotikona), të bëni telefonata, dhe nganjëherë të dërgoni letra të shkruara. Mësoni të punoni në një balans mes teknologjive më të reja dhe formave të tjera të komunikimit, dhe ndihmoni duke funksionuar si përkthyes dhe duke filluar i pari t’i kuptosh pikëpamjet e tjera.

Qëndroni pak më gjatë

Nëse ndjeheni mjerueshëm në punën që e keni mund të tundoheni të jepni dorëheqje menjëherë. Por duke vepruar kështu rrezikoni t’ia zvogëloni mundësitë vetvetes (mos e përfundoni ditën sapo t’a merrni bonusin) dhe ta mbushni CV-në me shumë përvoja të shkurtëra (askush nuk ka dëshirë që kjo të bëhet një gjë standarde për të cilën ju pyesin -në rast se arrini të ftoheni në një intervistë). Në vend të kësaj, edhe kur jeni të gatshëm të largoheni, qëndroni pak më gjatë. Vendosni se çfarë dëshironi të mësoni dhe çfarë dëshironi të lini pas vetes, pastaj arrijeni atë gjë para se të kaloni tek mundësia tjetër.

Investohuni në punë

Kju mund të ju duket e dukshme, por gjithsesi është diçka me rëndësi- duhet të përkushtoheni dhe të punoni shumë. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht të qëndroni gjatë në punë dhe të punoni në kohë shtesë (edhe pse për disa industri duhet), por kërkon nga ju që të jeni në punë me kohë, dhe të shkoni përtej përgjegjësive bazë që i keni. Megjithatë, mos e bëni shprehi ta mundoni veten tejmase dhe të zgjateni shumë duke marrë vazhdimisht projekte të reja. Gjërat e vogla janë ato që kanë rëndësi, prandaj sigurohuni që ta menaxhoni kohën tuaj në mënyrë që t’i ekzekutoni detyrat e lehta me përpikëri.

‘Të gjithë milenialët mendojnë se vetëm ata janë të veçantë”

Mbajeni në mend që jeni të veqantë…por edhe të tjerët janë

A ju ka rastisur ndonjëherë të gjindeni në një situatë, ku e keni kuptuar se edhe dikush tjetër po kalon nëpër të njejtën përvojë sikurse ti, dhe jeni befasur sepse keni menduar se jeni personi i vetëm që ka pasur një përvojë të tillë? Përgjigjia me shumë gjasë është PO. Secili person është ndryshe, dhe ka një rol unik të cilin do ta luajë në botë-por në punë secili prej nesh është i zëvendësueshëm. Është e rëndësishme të mësosh dhe të rritesh, dhe ta kuptosh se kush je ti si lider- por pranojeni faktin se edhe dikush tjetër mund ta bëjë punën që ti po e bën-po aq mirë-nëse jo më shumë. Mos bëni kërkesa të paarsyeshme (jo, mesiguri që nuk do ta merrni një zyrë personale sapo ta filloni praktiken), mos u ndjeni se duhet të keni shumë përvojë për t’i bërë punët e thjeshta, dhe mos nxirrni arsyetime kur nuk arrini ta bëni punën.

Emocionohuni kur ju duhet të flloni nga zeroja

Shumica e njerëzve nuk do të arrijnë të bëhen CEO në të 20tat. Përpos nëse kompania e parë që e krijon bëhet është kompania e radhës më e madhja në teknologji, atëherë me shumë gjasë do të duhet të fillosh nga fillimi. Prite këtë gjë krahëhapur, pasi që përvoja që e fiton gjatë rrugëtimit do të bëhet njëra nga përvojat më të vlefshme në karrierën tuaj. Kur fillon të përparosh dhe ngritesh në pozita udhëheqëse, njohuria që e ke zhvilluar duke performuar në rolet e fillestarit do t’ju bëjë menaxher edhe më të mirë. Disa nga CEO-të më të mirë kanë filluar punë si praktikantë në zyrat me detyrat më të thjeshta, prandaj mësoni nga secila punë që ju kërkohet ta bëni, pavarësisht se sa e mërzitshme mund të jetë.

Gjeni një mentor ose trajner

Nëse pranoni vazhdimisht këshilla dhe feedback kjo gjë është me rëndësi për të gjithë milenialët dhe pranimi i këshillave tregon se po tregohen seriozë për ngritjen në karrierë. Filloni me gjetjen e një mentori- dikë që e admironi në fushën në të cilën jeni të interesuar. Mësoni për rrugëtimin e tyre, suksesin dhe dështimet, dhe ju kërkoni mendimin kur merr vendime lidhur me karrierën. Pastaj gjeni një trajner. Trajner duhet të jetë një person që ua bën pyetjet e duhura për të vazhduar ta zhvillosh potencialin që e ke për të performuar në pozita të lidershipit.

Milenialët s’dinë t’i pranojnë kritikat dhe janë shumë të ndjeshëm”

Ndani ‘feedback’ për vetveten-dhe kërkoni më shumë

Duke pasur parasysh stereotipet që ekzistojnë për milenialët, disa nga menaxherët kanë vështirësi madje edhe e kanë problem të japin ‘feedback’. Caktoje një takim me menaxherin tënd për të ndarë feedback për vetveten- nuk keni nevojë të tregoni për secilin gabim të vogël që e keni bërë, por tregohuni të sinqertë dhe të drejtëpërdrejtë për pikat që kanë nevojë për përmirësim-pyesni ata se me cilat pika pajtohen ose s’pajtohen, dhe çfarë kishin dashur të shtonin.

Duhet kohë për t’u bërë ekspert

Të rinjtë sot kanë shumë presion për t’u bërë ekspertë, dhe një pjesë e madhe e këtij presioni vjen nga mediat sociale. Megjithatë, në shumicën e fushave nevoiten dekada për t’u bërë ekspert. Nëse sapo keni diplomuar nga kolegji apo universiteti, mos e përdorni fjalën ekspert në letrën tuaj motivuese. Nëse jeni të punësuar, mbani mend se akoma keni shumë për të mësuar-bëni pyetje të mira, zhvilloni marrëdhënie të mirë me ata profesionistë më në moshë se ti, dhe kaloni kohën jashtë punës duke mësuar për temat që ju interesojnë.

Mos u ankoni për stereotipet që i rrethojnë milenialët.

Në vend që të ngurroni dhe të brengoseni për atë se çfarë mendojnë të tjerët, fokusojeni kohën dhe energjinë për t’a dëshmuar të kundërtën e atyre stereotipeve. Qasjuni punës dhe karrierës me përulje, dëshirë për të mësuar dhe mirësi. Kuptojeni se keni një karrierë të tërë para jush, dhe secila përvojë, gabim dhe sukses do të ndihmojnë t’ju formësojnë në një lider të mrekullueshëm.

Artikulli nga Forbes
Comments are closed.